Gevelrenovatie laagbouw (verdieping 1 en 2) P.I. Overmaze Fase IVa Maastricht

In december 2006 werd besloten P.I. Overmaze om te bouwen tot een TBS-kliniek. De aangenomen 196 te renoveren cellen dienden te worden gewijzigd in 128 TBS-kamers. In korte tijd heeft BAM als bouwteampartner samen met de RGD en haar adviseurs de functiewijziging doorgevoerd. Gelijktijdig met de interne verbouwing heeft BAM de ingrijpende gevelrenovatie in opdracht gekregen. Tegen het einde van de realisatie van de TBS-kamers kwam het besluit van Justitie om ook de algemene voorzieningen t.b.v. de patiënten grondig aan te pakken. Wederom in bouwteamverband heeft BAM in kort tijdsbestek het voorlopig ontwerp uitvoeringsgereed gemaakt. Het betrof hier een herinrichting van de kantoren, werkplaatsen, medische afdeling en sportfaciliteiten. Van deze bouwdelen is ook het onderhoud aan de gevels uitgevoerd. Omdat de inrichting continue in gebruik is gebleven heeft BAM gezorgd voor tijdelijke huisvesting. Enkele maanden voor de geplande oplevering in maart 2010 is geconstateerd dat de veertig jaar oude betonconstructie niet voldeed aan de eisen van bouwbesluit nieuwbouw. Samen met BAM Betontechniek is de betonconstructie opgewaardeerd naar nieuwbouwniveau.

 

Fase I

Fase I bestaat uit de renovatie van bouwdeel K en renovatie met aanbouw van bouwdeel G. Beide bouwdelen zijn patiëntenafdelingen TBS. Gedurende de bouw was een groot gedeelte van de gevangenis nog in gebruik, waardoor er verscherpte veiligheidseisen en aanvullende gedragsregels door de opdrachtgever werden opgelegd aan de bouwplaatsmedewerkers. Er is dus sprake van doorfunctioneren. De werkzaamheden bestonden uit het geheel strippen van twee afdelingen, inclusief alle installaties en het opnieuw inrichten van deze afdelingen. Tevens is er een extra cellenvleugel aangebouwd. Moeilijkheid van het werk betrof met name coördinatie tussen installateurs en bouwkundig aannemers, alsmede krappe planning en omgaan met aanvullende veiligheid- en gedragsregels. Er was sprake van krapbouwterrein. Het was binnen de gevangenismuren en zelfs daar beperkt terrein in verband met de aanwezigheid van gedetineerden/patiënten.

 

Fase II en IIa

Fase II behelst de herinrichting van een cellentoren van 12 verdiepingen tot patiëntenkamers ten behoeve van een TBS-instelling. Om deze functiewijziging uit te kunnen voeren was het noodzakelijk de hoofddraagconstructie aan te passen. De bouw is tijdens de uitvoeringsfase om politieke redenen geconfronteerd met een bouwstop van 8 maanden. Gedurende de herinrichting van de toren waren de bouwdelen K en G vanuit fase I weer in gebruik.

 

Fase IIa betrof de renovatie van de gevel van de 12 verdiepingen hoge woontoren. Deze werkzaamheden hebben gedeeltelijk gelijktijdig en gedeeltelijk na oplevering van fase II plaats gevonden. De steiger benodigd voor het realiseren van de werkzaamheden werd gedeeltelijk aangezet in voor patiënten en gedetineerden toegankelijk gebied waardoor hier extra afscherm-voorzieningen zijn getroffen om opklimmen te voorkomen.

 

Fase III

Fase III behelst de tijdelijke huisvesting omvat het plaatsen van een drietal tijdelijke gebouwen, opgebouwd uit units, voor de duur van 1,5 jaar. Er was sprake van krap bouwterrein. Het werk is binnen de muren van de gevangenis. Er was geen plaats om vrachtwagens binnen op het terrein te krijgen. De units zijn door middel van een grote kraan over de muren van de gevangenis geheven. Het werken binnen P.I. Overmaze heeft veel raakvlakken met veiligheid met betrekking tot contact met gedetineerden en zorgdragen dat deze binnen het terrein blijven. Naast de opdrachtgever is de beheerder van het gebouw en het hoofd van beveiliging zeer nadrukkelijk in het proces betrokken.

 

Fase IV en IVa

Fase IV was de renovatie van de laagbouw. Dit is een aanvullende opdracht op het de Renovatie PI Overmaze (fase I). Het gaat hier om de renovatie van de algemene voorzieningen t.b.v. TBS kliniek “De Rooyse Wissel". De panden worden geheel gestript tot op het skelet, waarna afbouw plaatsvindt.

 

Fase IVa betrof de renovatie van de gevel van de laagbouw. Deze werkzaamheden zijn geheel uitgevoerd in voor patiënten en gedetineerden toegankelijk gebied. Hierdoor was er tijdens alle werkzaamheden continu begeleiding door bewaking.

 

Fase V

Fase V is uitgevoerd vanaf mei 2010 en betrof het herstel van de betonconstructie van de laagbouw. Tijdens een onderzoek naar de brandwerendheid van de oorspronkelijke betonconstructie werd na het verwijderen van de destijds gehandhaafde bekisting geconstateerd dat er geen betondekking aanwezig was op de onderwapening. BAM is na deze constatering gevraagd een aanbieding te maken voor het herstel van de betonconstructie. Omdat alle patiëntenkamers inmiddels weer in gebruik waren en de PI hierdoor de algemene voorzieningen weer nodig had hebben we dit project in 5 deelopleveringen overgedragen aan de gebruiker.

 

Bijzonderheden

PI Overmaze doet momenteel grotendeels dienst als huis van bewaring en gevangenis. Voordat met de uitvoering van het project kan worden begonnen, dienden eerst toegangscontrole, beveiliging en andere procedures doorlopen te worden alvorens er begonnen kan worden met de bouw van het project. Bij het werken binnen een justitiële instelling kunnen alleen gescreende medewerkers (dit geldt ook voor onderaannemers) toegang krijgen tot het bouwterrein. Van iedere werknemer vindt een antecedentenonderzoek plaats alvorens men hem toegang verleend tot het complex. Dit neemt circa twee tot drie weken in beslag. Organisatorisch dient een en ander ingepast te worden in bijvoorbeeld de inkoopplanning alsook in de personeelsplanning.

 

Qua beveiliging, gerealiseerd door BAM Techniek, vinden er ook de nodige aanpassingen plaats. Deze kan men onderverdelen in bouwkundige, organisatorische en elektronische aanpassingen. Er is een separate toegang tot het bouwterrein gecreëerd, inclusief een separate toegangscontrole middels een wachtpost bij een zij-ingang. Via deze poort vindt ook de logistieke aanvoer van de benodigde bouwmaterialen plaats. Er is een geheel vernieuwde softwarematig aangestuurde beveiliging aangelegd door middel van camera's, deursloten, personen-zoekinstallatie en een intercomsysteem. De elektronische beveiliging van het terrein (binnen de buitenmuren) bestaat onder andere uit de zogenaamde perimeterbeveiliging. Dit is een detectiesysteem op de buitenmuren en op afrasteringen binnen het terrein, dat bij aanraking een intern alarm activeert.

 

Organisatorische aspecten qua beveiliging tijdens de bouwwerkzaamheden zijn onder andere het inzetten van extra bewakingspersoneel die de toegang regelen van het bouwpersoneel en die ook de eindcontrole doen aan het eind van iedere werkdag. Verder zijn er door de gevangenis afspraken gemaakt met brandweer en politie over onder andere een aangepast aanvalsplan, hoe te handelen bij eventuele calamiteiten enzovoorts.

 

BAM Techniek heeft de uitvoering gedaan van de werktuigbouwkundige installaties. Men heeft de energiebehoefte omlaag gebracht door nieuwe HR ketels te installeren, te verwarmen met lagere temperaturen en warmteterugwin-units te installeren.

Projectgegevens

Naam
PI Overmaze gevelonderhoud laagbouw
Plaats
Maastricht
Type Project
Renovatie
Omvang m²
5110 m2
Contractvorm
Bouwteam
Opleverdatum
01-03-2011
Aanneemsom
€ 676.936,00
Bouwtijd
15 maanden
Segment
Overheid

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf Directie Zuid
Architect
Rijksvastgoedbedrijf Directie Zuid
Adviseur
De Graaff Advies bv
Adviseur
TechnoConsult B.V.
Overig
Altavilla Bouwmanagement