Renovatie OK-complex Hoofdgebouw azM Maastricht MUMC+

Gradient

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gekomen tot een samenwerkingsvorm die heeft geleid tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. Deze samenwerkingsvorm heet Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+).

 

Het Maastricht UMC+ heeft nationaal en internationaal een unieke profilering. De ‘plus’ in de naam staat voor de integratie van geneeskunde én gezondheidswetenschappen in de zorgketen. Het Maastricht UMC+ speelt daarmee duidelijk in op de gezondheidszorg van de toekomst. Daarnaast onderscheidt Maastricht UMC+ zich in de multidisciplinaire en probleemgestuurde aanpak in onderwijs en onderzoek en waarborgt de koppeling van onderwijs, onderzoek en zorg ook de continuïteit in de zorgketen.

 

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ heeft drie taken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Het Maastricht UMC+ behandelt patiënten met alle mogelijke aandoeningen: van eenvoudig tot zeer complex. Dat behelst niet alleen basispatiëntenzorg, maar met name bijzondere patiëntenzorg: topreferente en topklinische zorg.

 

Onderzoeksspeerpunten van het Maastricht UMC+ zijn: Hart en vaten, Oncologie, Chronische ziekten en Geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen. Fundamenteel onderzoek vindt plaats in zogeheten schools: Cardiovascular Diseases (CARIM); Oncology & Developmental Biology (GROW); Nutrition, Toxicology and Metabolism (NUTRIM), Mental Health and Neuroscience (MheNS) en Public Health and Primary Care (CAPHRI).

 

Het project omvat de bouwkundige werkzaamheden van de gefaseerde verbouwing van het OK Complex van het hoofdgebouw. Deze werkzaamheden bestonden uit het verplaatsen van de bestaande CSA (centralisatie sterilisatie afdeling) naar de derde verdieping aangrenzend aan het bestaande te renoveren OK-complex. Het bestaande OK-complex, bestaande uit de OK’s (inclusief aangrenzende facilitaire ruimten), Recovery en Holding, werden geheel gerenoveerd en gemoderniseerd. Alle benodigde (installatie)techniek werd vernieuwd. Daarnaast werden voor de ontsluiting van de nieuwe CSA-afdeling twee nieuwe liften gerealiseerd.

 

Het doel van deze werkzaamheden was het opleveren van kwalitatief hoogwaardige afdelingen (OK Complex, Holding, Recovery, CSA) met een state of the art afwerking om zodoende gedegen huisvesting te realiseren welke bestand is voor de toekomst.

 

Gedurende de uitvoeringswerkzaamheden bleef het OK-complex (gedeeltelijk) in gebruik. Hiervoor werd gebruik gemaakt van het volgende faseringsplan:

Fase 1/1A: Realisatie CSA

Fase 2: Realisatie nieuwe recovery en 3 OK’s

Fase 3: Realisatie van de Holding en 5 OK’s

Fase 4: Tijdelijke spoed ingang / ondersteunende functies

 

BAM was bouwkundig aannemer met uitvoeringscoördinatie. BAM werkte op basis van bestek en tekeningen de engineering uit tot een uitvoeringsgereed ontwerp. Het hele project is vanaf de ontwerpfase verder uitgewerkt in BIM en met LEAN-technieken ingevuld. Hierdoor was alle projectinformatie integraal en digitaal opgeslagen en inzichtelijk.

 

Communicatie

Het OK-complex is een 24/7 omgeving. BAM communiceerde met een vast contactpersoon binnen het ziekenhuis. Deze medewerker was verantwoordelijk voor de communicatie richting het ziekenhuis, zowel intern richting de medewerkers als extern richting de bezoekers, dit om het zorgproces 24/7 ongestoord te kunnen laten doorgaan.

 

Bijzonderheden

Bijzonder aan dit project is het hoge afwerkingsniveau. Alles moet namelijk flush (glad) afgewerkt worden i.v.m. de hygiëne. Om deze reden zit dan ook overal trespa en zijn nergens randen en riggels. Verder is het ook bijzonder dat diverse constructieve aanpassingen t.b.v. installaties tijdens de ingebruikname van de installaties uitgevoerd werden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere projecten lopend bij het AZM waardoor er goed en duidelijk gecommuniceerd moet worden met deze partijen. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld leveranciers tegelijkertijd arriveren terwijl dit niet mogelijk is in verband met het krappe bouwterrein.

Projectgegevens

Naam
AZM OK Complex
Plaats
Maastricht
Type Project
Renovatie
Omvang m²
0 m2
Contractvorm
Traditioneel
Opleverdatum
19-06-2016
Aanneemsom
€ 4.826.444,00
Bouwtijd
0 maanden
Segment
Cure

Betrokken partijen

Opdrachtgever
MUMC+ Maastricht