XONAR Jeugd & Opvoedhulp biedt hulp bij opgroei- en opvoedingsproblemen aan kinderen, jongeren en hun gezinnen in Zuid-Limburg. Pleegzorg maakt daar nadrukkelijk deel van uit. Daarnaast biedt XONAR hulp aan vrouwen (met of zonder kinderen) die in moeilijkheden verkeren en/of slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Verder biedt XONAR opvang en begeleiding aan alleenstaande minderjarige vreemdelingen.
Het project bestond uit het verbouwen en uitbreiden van het bestaande hoofdgebouw. Tevens werd het therapiegebouw kleinschalig verbouwd en werd er een aansluiting gemaakt met twee paviljoens. Het hoofdgebouw werdt aangepast, zodat er slaapgelegenheid gecreëerd werd. In het nieuwe ontwerp zijn er stukken nieuwbouw aangebouwd en is de bestaande gevel opgewaardeerd door onder andere het plaatsen van nieuwe puien en nieuw schilderwerk. Het interieur is volledig gestript en voorzien van enkele constructieve aanpassingen. De indeling is compleet vernieuwd en bestaat uit kantoren, behandelruimtes (ergotherapie, fysiotherapie etc.), speellokalen en slaapkamers. Het gebouw wordt voor de dagbesteding en als permanente woonfunctie voor circa 12 kinderen benut.
BAM verzorgde alle werkzaamheden als hoofdaannemer inclusief installaties. De aanneemsom is dan ook opgebouwd uit een aanneemsom voor bouwkundige werkzaamheden, inclusief de aanneemsom voor installatietechnische werkzaamheden. De aanneemsom voor installatietechnische werkzaamheden bedraagt € 610.000.
Een aantal paviljoens bleef in gebruik en hierdoor moest er geschipperd worden met de ruimte tijdens de uitvoering. Bewoners moesten van het bouwterrein gescheiden worden en blijven, hierdoor was er dus sprake van een krap bouwterrein/beperkte bouwplaats. Voor de veilige toegang van de bewoners werd er een gescheiden toegang gemaakt. Bij deze scheiding is er te allen tijde rekening gehouden met de diverse faseringen en de planning.
Concurrent engineeren is een goed alternatief op het traditionele proces. Door een langere voorbereidingstijd van acht weken, waarbij we gedegen onderzoek hebben kunnen doen naar de bestaande toestand, de architect de werktekeningen heeft kunnen afronden en de interieurarchitect is ingeschakeld hebben we open, eerlijk en in goed overleg met alle partijen kunnen samenwerken. Het project is uitgewerkt in BIM, waardoor alle partijen nog beter op elkaar afgestemd waren en de uitvoeringstijd ruim binnen de planning viel. Door deze wijze van werken hebben we onderling, alsook bij onze opdrachtgever en de bouwdirectie een goede vertrouwensband kunnen opbouwen.
Om de processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen werden er met betrokken partijen LEAN-sessies gehouden, waarbij alle relevante co-makers en leveranciers werden betrokken. Tijdens deze sessies werden de projectgerelateerde risico’s besproken.