In opdracht van het Chemelot Campus Consortium realiseerde BAM het nieuwe hoofdkantoor voor het wereldwijde EPDM-bedrijf. Het gaat hierbij om een Engineer & Build-opdracht met een onderhoudsperiode van één jaar. Het Lanxess-gebouw wordt als eerste project gebouwd op de in ontwikkeling zijnde Chemelot Campus te Sittard-Geleen. Op een oppervlakte van 3.400 m2 zijn kantoorruimten, onderzoeksfaciliteiten inclusief een lab, tentoonstellingsruimten en conferentiezalen ondergebracht.
Alle belangrijke managementfuncties en laboratoria zijn samengevoegd in één gebouw, in de onmiddellijke nabijheid van de productiefaciliteit. Het aaneengesloten programma is georganiseerd rondom het gezamenlijke atrium. Het architectuurconcept schept een inspirerende werkomgeving, die de onderlinge communicatie en daarmee de creativiteit en innovatie stimuleert. In het ultramoderne gebouw zijn kantoorruimten, onderzoeksfaciliteiten, tentoonstellingsruimten en conferentiezalen ondergebracht, hetgeen plaats biedt aan 120 medewerkers.
Het vier bouwlagen tellende gebouw – ontworpen door Broekbakema – kenmerkt zich door een tweetal bouwblokken, welke met elkaar verbonden zijn door schuinoplopende verbindingsbruggen aan de uiteinden van het gebouw. In het midden ontstaat een open en transparant atrium dat afgedekt is met een grote glazen lichtkap. Ook in het interieur is heel transparant door toepassing van glazen binnenwanden in contact met de gang en het atrium. De ruimtes worden verder van elkaar gescheiden door systeemwanden.
Duurzaamheid speelde een rol in het ontwerp en er is gestreefd naar een gezond en comfortabel binnenklimaat. Zo komt er via het atrium en de gevel veel daglicht het gebouw binnen, is het eenvoudig te onderhouden en heeft de vliesgevel een lage U-waarde.
Lanxess, een Duitse speciaalchemiegroep en marktleider op het gebied van speciaalchemie houdt zich op het Chemelot-terrein uitsluitend bezig met de productie van het synthetische rubber ethyleen-propyleen-dieen-monomeer (EPDM), wat geproduceerd wordt onder de naam Keltan. Het laboratoriumteam doet research naar petroleumadditieven en completeert de researchfaciliteiten, die ondersteuning bieden aan de ontwikkeling van producten en applicaties bij Lanxess. De belangrijkste klantsector voor Lanxess is het marktsegment voor auto-onderdelen. EPDM wordt veelvuldig toegepast in afdichtingssystemen alsook radiatorslangen en pakkingen. De kernactiviteit van LANXESS is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten.