Revitalisatie van Geriatrisch Revalidatiecentrum Plataan Sevagram Heerlen

Gradient

Plataan is een geriatrisch revalidatiecentrum in Heerlen dat zich richt op ouderen die moeten herstellen. Plataan verwelkomt ouderen, die na een ziekenhuisopname, als gevolg van een ongeval of ziekte, niet direct terug naar huis kunnen. Alles binnen Plataan is er op gericht revalidanten op een verantwoorde manier zo snel mogelijk weer zelfstandig te laten functioneren. De revalidatie bestaat uit een klinisch en een poliklinisch gedeelte. In overleg met de revalidant wordt hiervoor een (flexibel en persoonlijk) behandelplan opgesteld. Plataan heeft op meerdere vlakken expertise. Zowel bij een gebroken heup (collum), een beroerte, hart-, long- en interne problematiek of als mensen van een zware operatie moeten herstellen. Plataan beschikt over de volgende revalidatie-afdelingen:

 

Collum Care revalidatie (heupfracturen)

Electieve revalidatie

Neurologische revalidatie

COPD-, cardio- en oncologierevalidatie

Poli dagrevalidatie

Open poli

Met de renovatie anticipeert Plataan op actuele en toekomstige ontwikkelingen. Het nieuwe Plataan staat open voor haar omgeving en heeft een uitstraling die past bij deze tijd. Levendigheid in het gebouw zorgt voor een prettig verblijf van revalidanten, dagbehandelingscliënten en bezoekers. Voor de medewerkers is het prettig en overzichtelijk werken in het vernieuwde Plataan. Hierbij worden ze ondersteund door nieuwe, toekomstbestendige zorgtechnologie. Naast de primaire functie van Plataan als revalidatiecentrum zijn de kantoorfuncties dichter bij het primaire proces gebracht.

 

Het ontwerp is gebaseerd op een eigentijdse revalidatieomgeving, met als uitgangspunt een optimale en voorspoedige revalidatie. Een omgeving die aan alle gemakken voldoet en nóg betere revalidatiezorg biedt. In de ontwerpeisen is rekening gehouden met concrete behandeldoelen, de specifieke wensen van de zorg, de doelgroep, de organisatie en de ruimtelijke, technische en technologische mogelijkheden. Het gebouw van in totaal negen verdiepingen is per twee verdiepingen gerenoveerd.

 

De gerenoveerde afdelingen zijn ruimer, lichter en bovenal gebruikersvriendelijker voor zowel de revalidant als de zorgmedewerker. Het maximum aantal bedden is gereduceerd van 30 naar 19. Bredere gangen, (slaap)kamers en verblijfsruimte creëren een eigentijdse, warme uitstraling die niets meer van een klinische setting heeft. De revalidant kan nu behandelzorg op de afdeling zelf ontvangen en de badkamers zijn geheel vernieuwd en ruim van opzet.

 

De (slaap)kamers zijn voorzien van alle functionele en technische gemakken. Zoals een bedsideterminal: een monitor met multifunctioneel karakter. Via deze monitor kan de revalidant gratis TV kijken, radio luisteren, op internet en diverse Apps met bijvoorbeeld agenda behandelprogramma gebruiken. Ook kan elke revalidant persoonlijke verlichting regelen. Daarnaast biedt de monitor leuke en praktische zaken, zoals beeldbellen met het thuisfront.’

 

Ook biedt deze bedsideterminal een permanente verbinding tussen revalidant en zorg. Door een hals- of polszender of het touchscreen kan de revalidant een oproep plaatsen. Deze oproep wordt meteen adequaat beantwoord, al dan niet op afstand.

 

Een aantal kamers is voorzien van een ‘X-Y systeem’: een in het plafond geïntegreerd til-/hefsysteem. Dit systeem is bedoeld ter verplaatsing vanuit het bed naar een (rol)stoel of en andersom.

 

De huis-/eetkamer is veel groter. Het meubilair is eigentijds, kleurrijk en voorzien van een comfortabele en ergonomische stoelen en een gezellige zithoek. De is tevens voorzien van grote beeldschermen met interactieve mogelijkheden.

 

De werkzaamheden bestonden uit het renoveren van alle zorgafdelingen en het verbouwen van de souterrain en begane grond. Daarnaast heeft BAM ook nog werkzaamheden aan de buitenkant van het pand verricht. Er is buitenschilderwerk uitgevoerd, de dakbedekking is voorzien van een nieuwe laag en alle zonweringen zijn vernieuwd. De grootste uitdaging bij dit project was het door functioneren van alle afdelingen tijdens de renovatie. Dit vereiste een hoge mate van flexibiliteit en inlevingsvermogen van de bouwers om verstoringen van het zorgproces te voorkomen, dit stond namelijk hoog in het vaandel bij de opdrachtgever.

 

De begane grond en souterrain moesten verbouwd worden omdat hier functiewijziging plaatsvond. De keuken op de begane grond is verplaatst naar een nieuwe compacte keuken in het souterrain. Daarnaast zijn nog diverse andere ruimten in het souterrain gefaseerd opgewaardeerd en gerenoveerd. Op de positie van de voormalige keuken is een kantooromgeving gerealiseerd bestaand uit een kantoortuin met flexplekken, cockpits voor vergaderingen, stiltewerkplekken en een bibliotheek. In deze kantoortuin zijn de directie en de stafafdelingen gehuisvest. Hiermee krijgt het hoofdkantoor van Sevagram een plek binnen Plataan en zitten ze dicht op de zorg.

 

Ook zijn de vergaderruimten, de entree met balie, evenals het restaurant verbouwd. Hiervoor zijn in samenspraak met Sevagram faseringsplannen gemaakt met schuifplanningen en interim voorzieningen om de omgeving zo goed mogelijk te laten doorfunctioneren. Deze faseringsplanning zijn gevisualiseerd in planningen alsmede plattegronden. Bij de eerste verdieping, waar de oefenruimten en onderzoeksruimten gehuisvest zijn, zou in eerste instantie alleen een esthetische upgrade plaatsvinden, echter is bij nader inzien besloten om vooralsnog de gehele verdieping te renoveren. Voor de verbouwing van het Plataan is een lean planning gemaakt die op alle zorgverdiepingen kon worden toegepast. Alle verdiepingen werden namelijk op dezelfde manier gerenoveerd.

 

De verbouwing heeft in fases plaatsgevonden met als eerste afdeling zeven, “Collum Care’ en afdeling 8. “Electieve Orthopodie”. Vervolgens zijn de afdelingen vijf, “revalidatie Cardiologie en afdeling zes “Revalidatie Neurologie” verbouwd en zo is stapsgewijs naar beneden gewerkt met als laatste de begane grond en algemene ruimten.

 

De communicatie verliep via een vast aangesteld contactpersoon vanuit Sevagram, namelijk de facilitaire teammanager. Met deze manager heeft wekelijks overleg plaatsgevonden om de werkzaamheden voor de komende week te bespreken. Gezamenlijk werden ook de faseringsplanningen met aangepaste routes van bouwers en publiek uitgewerkt.

 

Op het gebied van communicatie richting de cliënten en medewerkers heeft BAM medewerking verleend aan het tot stand komen van nieuwsbrief van Sevagram waarin de voortgang van de renovatie werd vermeld, zodat cliënten hiervan op de hoogte waren. Daarnaast is een aparte website in het leven geroepen om de gebruikers en de medewerkers van het Plataan goed op de hoogte te houden. Regelmatig werd er door Sevagram en BAM een presentje uitgedeeld aan medewerkers en cliënten.

Projectgegevens

Naam
Sevagram A-kliniek
Plaats
Heerlen
Type Project
Renovatie
Omvang m²
14700 m2
Contractvorm
Bouwteam
Opleverdatum
11-09-2017
Aanneemsom
€ 7.269.315,00
Bouwtijd
14 maanden
Segment
Care

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Sevagram
Opdrachtgever
Sevagram
Adviseur
RO groep