Renovatie 2012-2016 Zuyderland (Atrium) Medisch Centrum Heerlen

Gradient

Op donderdag 12 april 2012 startte BAM met de grootschalige renovatie van Zuyderland Medisch Centrum (voormalig Atrium Medisch Centrum). Een verbouwing die 47.000 vierkante meter beslaat en tot oktober 2017 zal duren. Ongeveer 80% van de oppervlakte van het ziekenhuis werd gerenoveerd, geheel aansluitend op de geplande nieuwbouw. Er zijn 48 deelprojecten gefaseerd uitgevoerd. Gedurende de renovatie bleef het ziekenhuis in bedrijf.

 

Dit project is binnen een Design & Build-overeenkomst gerealiseerd. BAM was de ontwerp-verantwoordelijke partij en realiseerde de bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden als hoofdaannemer. Naast de planontwikkeling, raming, kostprijsbepaling, projectleiding, uitvoering en werkvoorbereiding droegen wij zorg voor de coördinatie van de onderaannemers, waaronder de installateur.

 

Dit project vergt veel meer kennis en ervaring dan menig traditioneel bouwer in huis heeft. Vaardig-heden die ons projectteam in huis heeft. BAM bood meerwaarde door de inzet van Vitaal ZorgVast, een onderdeel van BAM en specialist in bouwprojecten in de zorg. De plannen van Zuyderland zijn getoetst door Vitaal ZorgVast en er zijn verbeteringen en optimalisaties aangedragen. Een voorbeeld hiervan is dat in eerste instantie bedacht is tien behandelkamers te realiseren, echter naar aanleiding van de productiecijfers blijken er maar acht behandelkamers nodig zijn. Zuyderland was verantwoordelijk voor de outputspecificaties (PvE) en BAM voor de verdere uitwerking SO/VO/DO en realisatie van de projecten. Door deze wijze van samenwerken ontzorgden wij de opdrachtgever. Hierdoor kon onze opdrachtgever zich focussen op de dagelijkse zorgverlening. BAM heeft haar kennis van specifieke ziekenhuiseisen op het gebied van hygiëne, drukhiërarchie en elektrische classificatie verder uitgebreid.

 

Uitvoering

De renovatie omvat het realiseren van verpleegafdelingen, kindergeneeskunde, orthopedie, cardiologie, CCU/BCU, verloskunde en de dagverpleging. Deze afdelingen zijn gelegen in het beddenhuis. Daarnaast heeft BAM in de laagbouw een twintigtal poli- en behandelafdelingen gerenoveerd. Het merendeel van deze poli- en behandelafdelingen zijn gefaseerd verbouwd in een doorfunctionerende afdeling. In de laagbouw zijn tevens een KIA-KUA en een nieuwe gerobotiseerde apotheek gebouwd. Op de 1e verdieping van de laagbouw is een grootschalig poliplein gerealiseerd waar 8 poli’s gevestigd zijn met centrale voorzieningen. Voor de toestroom naar dit poliplein is een nieuwe trap gerealiseerd vanuit de centrale hal naar deze afdeling. Naast deze afdelingen zijn diverse vergaderfaciliteiten met ondermeer refereer en congresfaciliteiten voorzien. Tevens is op een tweetal verdiepingen een kenniscentrum voor alle poliklinieken gerealiseerd met overdrachtsruimten, werkkamers voor artsen, een leercentrum met bibliotheek, werkplekken voor stafafdelingen, de raad van bestuur en het management. Naast alle bouwkundige aanpassing voerde BAM tevens alle technische aanpassingen uit in de te renoveren gebieden. De centrale infra voor de techniek werd ook grotendeels vernieuwd door BAM.

 

Faserings- en schuifplan

Naast een gedegen planning en dagelijkse communicatie tussen onze hoofduitvoerder en het afdelingshoofd van de betreffende afdeling maakten wij gebruik van schuifplannen voor de verschillende deelprojecten. Hierin stond beschreven hoe en in welke volgorde werd verbouwd en hoe verschoven werd van de oude naar de nieuwe werkplek. In deze schuifplannen werd in combinatie met de planning gekeken naar welke bouwstromen los van elkaar konden worden uitgevoerd. Samen met Zuyderland werd gezocht naar interim oplossingen om afdelingen tijdelijk te verplaatsen. Voor de te verbouwen verpleegafdelingen is tijdelijk een interimafdeling gebouwd met een modulair bouwsysteem. Hierdoor konden twee verdiepingen in de hoogbouw worden vrijgemaakt voor de totaalrenovatie van de betreffende zorgafdelingen. Door een buffer (lege verdieping) onder de te renoveren verdieping werd geluidsoverlast beperkt, waardoor de benodigde techniek onder de vloeren zonder verstoring worden aangebracht.

 

In de laagbouw bleven een aantal afdelingen (zoals radiologie) op de oorspronkelijke positie gehandhaafd.

Zo werd radiologie bijvoorbeeld intern verbouwd ten behoeve van een nieuwe CT-scan en het verplaatsen en vernieuwen van de hartcatheterisatiekamers. Hierbij bleef de afdeling tijdens de renovatie deels in gebruik. BAM was altijd betrokken bij de gesprekken tussen de eindgebruikers en de bouwdirectie van Zuyderland. BAM speelde hierin een belangrijke rol met betrekking tot het ontwerp en de vertaling van het PvE.

 

Bouwen in een in gebruik zijnde zorgomgeving

Binnen dit project heeft BAM haar kennis en ervaring met het renoveren en verbouwen in een bestaand ziekenhuis uitgebreid. Naast het plannen en stroomlijnen van de werkzaamheden zonder de in bedrijf zijnde omgeving hierbij te belemmeren, speelde de communicatie met de eindgebruikers een belangrijke rol. Wekelijks vond er een uitgebreide overlegsessie plaats tussen de gebruikers en ons. Daarnaast was er dagelijks contact tussen onze uitvoerder en een vertegenwoordiger van de gebruiker of het afdelingshoofd. In het uitgebreide overleg werden zaken als de planning van de aan- en afvoer van materialen, werkzaamheden met meer geluid en werkzaamheden in patiënttoegankelijke gebieden enzovoorts besproken. Hierbij werden de risico’s en bijbehorende beheersmaatregelen in kaart gebracht. Omleidingsroutes, tijdelijk afzettingen, het verplaatsen van (tijdelijke) wachtruimten, voorkoming van stof door afzuiging, onderdruk in ruimtes, maar ook extra poetsbeurten en de grondige schoonmaak voor het openen van de afdeling kwamen tijdens de dagelijkse overleggen aan bod en werden adequaat en ter plekke bijgestuurd.

 

Per afdeling heeft BAM met Zuyderland sloop-, rust-, en boortijden afgesproken. Waar nodig werden de bouwwerkzaamheden tijdelijk stilgelegd. Zo werden onze werkzaamheden regelmatig tijdens de overeengekomen boor- en slooptijden stilgelegd, door bijvoorbeeld een ingrijpende operatie. Per afdeling werd één contactpersoon aangesteld die 24/7 bij onze uitvoerder terecht kon met vragen en/of klachten.

 

Bouwtoegang en bouwstromen

De bouwtoegang naar de verpleegtoren is via de buitengevel met een personen- en

goederenlift geregeld, zodat bouwstromen en patiëntenstromen gescheiden bleven.

In de laagbouw werd zoveel mogelijk de toegang naar de bouwgebieden via

openingen in de buitengevel gerealiseerd.

Daar waar de afdelingen enkel via de verkeersruimtes van het ziekenhuis bereikbaar

waren, werden afspraken gemaakt met de logistieke afdeling van Zuyderland om

gebruik te maken van (logistieke) liften en tijdstippen waarop deze door ons gebruikt

Konden worden.

 

Radiologie; een project apart

De afdeling radiologie is in 15 fases gerenoveerd tussen februari en december 2014. Tijdens de verbouwing is deze kritische afdeling in bedrijf gebleven. De renovatie van deze afdeling van circa 1400 m² had een opdrachtsom van € 1.725.000,-. De opdracht bestond uit een nieuwe wachtkamer, frontoffice, backoffice, SO-kamers en werkkamers, maar ook een nieuwe Bucky, een doorlichtruimte en tevens 2 CT-ruimtes.

 

Tijdens deze renovatie is er per fase een aantal ruimtes verbouwd. Het schuifplan en de planning is door BAM in samenwerking met de betreffende afdelingsmanager opgesteld. Uitgangspunten hierbij waren:

Sloopwerkzaamheden zijn grotendeels in de avonduren en weekenden uitgevoerd;

De aan- en afvoer van materialen gebeurde vóór of na de aanwezigheid van patiënten op de afdeling;

Ganggebieden zijn in de avonduren en weekenden verbouwd.

 

CT-ruimte

Tijdens het bouwen van de nieuwe CT-ruimte bleef de bestaande CT-ruimte in bedrijf. Een aantal ruimtes werden voor beide CT’s gebruikt, zoals de voorbereidings- en bedieningsruimte, terwijl BAM hier verbouwingswerkzaamheden uitvoerde. Dit vroeg om een goede afstemming en begrip voor elkaar, wat betekende dat stofschotten regelmatig aangepast en verplaatst moesten worden gedurende de nacht. Op het moment dat er een spoedpatiënt werd binnengebracht, werden onze werkzaamheden voor een nader te bepalen tijd stilgelegd. Hierbij kreeg de patiënt altijd voorrang.

 

Operatiekamers (HCK’s)

De oude HCK-kamers (hartcatherisatiekamers) lagen in het gebied van de afdeling radiologie. Gelijktijdig met de renovatie van radiologie werden twee nieuwe HCK’s gerealiseerd. De bestaande HCK’s bleven tijdens deze renovatie in bedrijf. Dit betekende dat BAM bouwde direct naast de bestaande HCK’s en MRI’s. In een vroeg stadium (ontwerpfase) is met de afdelingsmanager gekeken naar de tijdelijke toegang voor eigen medewerkers en patiënten van de afdeling in combinatie met toegang voor bouwplaatspersoneel. De werkzaamheden aan deze operatiekamers zijn in december 2013 van start gegaan en opgeleverd in juni (nieuwe HCK) en september 2014 (renovatie HCK). De totale opdrachtwaarde van deze afdeling bedroeg € 1.015.000,-

 

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid zijn er energiebesparende maatregelen voorzien in de techniek. De centrale techniek werd vervangen, waarbij aandacht was voor energiebesparende systemen, zoals ledverlichting. Daarnaast werden de buitenpuien deels vervangen en de wanden geïsoleerd (na-isolatie).

 

Cardiologie

De poli Cardiologie vormt samen met de ruimtes van de voormalige poli Interne Geneeskunde één groot nieuw poligebied. Zowel patiënt als medewerkers en artsen zijn er op alle fronten op vooruit gegaan. Cardiologie beschikt nu onder meer over twee nieuwe kamers voor fietsergometrie, vier ECG-onderzoekskamers, twee nieuwe pacemakerkamers en acht nieuwe spreek- onderzoekkamers.

 

Multifunctionele polikliniekomgeving en kantoren

Op de eerste verdieping bevinden zich negen nieuwe poliklinieken. De ondersteunende kantoren en overdrachtsruimtes zijn gelijktijdig met de nieuwe polikliniekomgeving in gebruik genomen.

 

Kapel

De Kapel op de tweede verdieping is aangepast en geschikt gemaakt als auditorium voor maximaal 150 personen. De akoestiek is verbeterd, audiovisuele apparatuur is geïnstalleerd en de brandmeldinstallatie is aangepast. Bij de kapel is een extra toiletgroep gerealiseerd.

 

Het Geboortecentrum

Het nieuwe geboortecentrum telt 12 verloskamers en 35 eenpersoonskamers.

Projectgegevens

Naam
Atrium
Plaats
Heerlen
Type Project
Renovatie
Omvang m²
48500 m2
Contractvorm
Design & Build
Opleverdatum
01-04-2016
Aanneemsom
€ 36.019.798,00
Bouwtijd
48 maanden
Segment
Cure

Betrokken partijen

Opdrachtgever
Zuyderland Medisch Centrum
Architect
Architecten aan de Maas
Adviseur
Exaedes Bouwrealisten
Adviseur installat
VHH (combinatie Huygen - Royal Haskoning)
E-installateur
ENGIE Services Zuid - Regio Zuidoost
W-installateur
ENGIE Services Zuid - Regio Zuidoost